Dessa kakor är en riktig svensk klassiker, superlätta att göra, och goda! / These cookies are an old Swedish classic, their super easy to make, and tasty! Try it out!
Recept / Recipe
5-5 1/2 dl mjöl / 2-2.2 cups of flour
1 dl socker / 0.4 cups of sugar
200 g smör / 7 ounces of sugar
1 1/2 msk kakao / 1 1/2 tablespoon of cacao powder
nästan 1 msk vaniljsocker / almost 1 tablespoon of vanilla sugar
1. Sätt ugnen på 200 grader. / Heat the oven to 390 Fahrenheit.
2. Lägg alla ingredienser i en mixer, utom kakaon och vanilj sockret. Dela degen i två och tillsätt vaniljsocker i den ena, och kakao i den andra. Om degen är väldigt lös och kladdig kan du antingen tillsätta mer mjöl, eller ställa den i kylen i ungefär en timme. Put all ingredients in a food processor except the vanilla sugar and cacao powder . Split the dough in two. Mix the vanilla sugar into one of the halves, and the cacao powder into the other half. If the dough is very loose, put in some more flour, or put in the fridge for about an hour.
3. Dela båda degarna igen. Rulla ut dom i långa rullar, alla 4 delar ska vara lika tjocka.Lägg sedan en vanilj deg bredvid en choklad deg, och motsatt över. Det är det som skapar schackrutor när du skär dom. Split both the doughs in two again, roll out in long strings all 4 equally thick. Then put one vanilla sting next to a chocolate dough string, and on top you do the reversed order. This created chess squares when you cut them.
4. Skär kakorna i ca 1-2 cm skivor, grädda i ugnen i ca 5-7 min. När de fått liiite färg på sidorna, ta ut dom och låt dom svalna. Cut the cookies in about 1-2 cm slices, and bake in the oven for 5-7 min, when they get a tiny bit of color on the sides, take them out, let cool.
5. Njut! / Enjoy!
P.S…. Du kan frysa in kakorna om du vill, så håller de längre! / You can freeze the cookies!
One thought on “Schackrutor / Swedish Chess Square Cookies”