Yes, I do understand that you find this slightly amusing. It’s not something you would normally eat outside of Sweden or Scandinavia, but we do eat Reindeer. All game meat is incredibly tender and flavorful. Even though you might find it strange, game meat is better to eat than other meats. It’s caught out in the wilderness, and doesn’t have to go through any kind of hormone treatment or anything like both pigs and chickens have to go through nowadays. Nevertheless, I made this for dinner the other day, and it is super easy to just brown and put in the oven for a very short time. The filets were quite small, and therefore the cooking time was very short. To go with it I made sautéd brussel Sprouts, which has become a reoccurring side dish. Not only is it delicious, but it’s also good for you! I used frozen brussel sprouts, but fresh one’s would obviously work just as well! Enjoy!
/
Härom dagen gjorde jag renfilé till middag. Viltkött är ju så gott! Inte nog med att det smakar utsökt, det är även bättre att äta viltkött än vanligt kött. Då viltkött är fångat ute i det fria, slipper det allt vad hormonbehandlingar och annat heter som både grisar och kycklingar idag tyvärr går igenom. Hur som helst, renfilé är otroligt mört och lätt att tillaga. Jag brynte först filéerna och satte sedan in dom i ugnen kort. Dom var ganska små, vilket var en bidragande faktor till att tillagningstiden blev kort. Att servera till gjorde jag brysselkål som fick steka på svag värme. Brysselkål är inte bara otroligt gott, men också väldigt nyttigt! Jag använde fryst brysselkål, men färsk går såklart alldeles utmärkt att använda!
Recipe / Recept
Reindeer Filet / Renfilé
Salt / Salt
Pepper / Peppar
Butter / Smör
Brussel sprouts / Brysselkål
Butter / Smör
Salt / Salt
Pepper / Peppar
Syrup / Sirap
1. Preheat the oven to 340 F. / Sätt ugnen på 175 grader.
2. Put salt and pepper on the filets, brown in butter on high heat on both sides. / Salta och peppra köttet, bryn i smör på båda sidorna.
3. Bake in the oven for about 10 min. / Tillaga i ugnen i ca 10 min.
4. Sauté the brussel sprouts on low heat in butter. Add salt, pepper and a little syrup. / Stek brysselkålen på låg värme i smör. Lägg till salt, peppar och lite sirap.
5. Done! / Klart!
Ps… Serve with this Jerusalem Artichoke Puré / Servera med denna jordärtskockspuré
I am unable to purchase venison, so, reindeer is certainly out of the question. This does look like a wonderful dish, though, and you’ve plated it quite nicely.
Haha, yeah, I love both venison and reindeer, but it’s not an everyday thing… Thank you 🙂