There are a couple of things that never gets old. One of those things, is this cake. It has a soft sponge layered with banana and raspberries, covered in whipped cream and topped of with whatever’s in season. This time; raspberries.
Recept / Recipe
Botten (Går också att köpa färdiga) / Sponge
2 ägg / 2 eggs
2 dl socker / 0.8 cups of sugar
3 dl vetemjöl / 1.4 cups of flour
2 tsk bakpulver / 2 teaspoons of baking powder
2 tsk vaniljsocker / 2 teaspoons of vanilla sugar
1 dl mjölk / 0.4 cups of milk
50 g smält smör / 1.75 ounces of butter
Fyllning / Filling
2 bananer / 2 bananas
200 g hallon / 7 ounces of raspberries
Topping
3 dl vispgrädde / 1.4 cups of whipping cream
bär till garnering / berries for garnishing
1. Sätt ugnen på 175 grader. / Heat the oven to 350 Fahrenheit.
2. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. / Whisk egg and sugar until light yellow with a mixer.
3. Tillsätt alla torra ingredienser. / Add all the dry ingredients.
4. Lägg i en rund form, helst med löstagbara kanter och grädda i ca 40-50 min, stick i kakan för att se att den är klar. / Put the mixture in a preferably round baking thin with removable edges. Bake the cake for about 40-50 min, stick something in the cake to make sure it’s done.
5. Låt svalna och skär i tre lager. / Let cool and cut it in three layers.
6. Mosa banan och hallon separat. Ha lite socker i om du vill. / Mash banana and raspberries separately Add some sugar if you want.
7. Vispa grädden ganska hårt. / Whisk the cream pretty hard.
8. Lägg en tårtbotten på ett fat, och lägg på mosad banan. Lägg på nästa lager och lägg på mosade hallon. Lägg på nästa lager och täck in hela tårtan i vispgrädde. / Put one layer cake on a plate and put the mashed banana on top. Put another layer of cake on top and put the mashed raspberries on top. Add the third layer of cake and cover it all in cream.
9. Garnera med färska bär! / Garnish with fresh berries!
10. Klart! / Done!
This looks amazing! Love the use of raspberries!
Thank you! Yes, it’s easy but it looks amazing!