Sommar desserter innehåller oftast bär, just för att det framförallt i Sverige endast går att hitta under sommar halvåret, men också för att det är väldigt tacksamt när det kommer till desserter. Både att äta bara som dom är eller göra någonting med. Men jag känner ändå att jag kan bli sugen på något annat… Och persika tycker jag är en annan frukt som hör sommaren till. Det är få saker som är så fantastiskt goda som persikor. Denna dessert är väldigt mild i smaken, men otroligt god. Yoghurten ger en något syrlig smak till det söta och lena persikorna. / During the summer months, desserts oftentimes, if not always, includes berries. In Sweden, it’s almost impossible to find fresh berries during the rest of the year (yes, really!) and that might be a reason why. I also believe that berries is easy and kind of a safe card too, and there are endless variations to what you can make with them. Although, sometimes you want something else, still something that reminds you of summer, but not berries. I believe this fruit would be peach. Peaches are incredibly sweet and tasty and a perfect fruit to use for desserts, too. This dessert is very mild in flavor, but the flavors are hard not to like. The yoghurt gives the dish a slightly sour touch, and work perfectly well to the sweet and soft peaches.
Recept (4 portioner) / Recept (4 portions)
Kardemumma Steka Persikor / Cardamom Sautéed Peaches
6 små eller 4 stora persikor / 6 small or 4 big peaches
1.5 tsk smör / 1.5 tsp of butter
1.5 msk honung / 1.5 tbsp of honey
2 msk kardemumma / 2 tbsp of cardamom
Mint Yoghurt / Mint Yoghurt
2.5 dl turkisk (grekisk går också bra) yoghurt / 1 cup of turkish yoghurt (greek is fine too)
1 tsk citronjuice / 1 tsp of lemon juice
1 tsk honung / 1 tsp of honey
ca 10 mynta blad / about 10 menthe leaves
1. Börja med att hacka myntan i små bitar. Blanda sedan med yoghurt, citron juice och honung. / Start with chopping the menthe leaves. Mix the menthe with yoghurt, lemon juice and honey.
2. Skär persikorna i bitar. / Cut the peaches into pieces.
3. Hetta upp en stekpanna med smör och honung. / Heat a frying pan with butter and honey in it.
4. Lägg persikorna i stekpannan och strö över kardemumma. / Sautée the peaches and sprinkle cardamom on top while they’re in the frying pan.
5. Persikorna kommer att börja vätska sig, och sedan kommer vätskan försvinna och persikorna kommer bli lite klibbiga. Så ta inte av dom för tidigt! / The peaches will start to give away liquid, then the liquid will dry up och the peaches will become sticky. Don’t remove them too early!
6. Servera persikorna varma tillsammans med mint yoghurten. / Serve the peaches hot together with the mint yoghurt.
7. Klart! / Done!
I love this simple dessert. I have bookmarked it and will definitely be trying it out. Thanks for sharing!!!
Simple desserts are sometimes the best, I hope you enjoy it!
Enkelt och gott, härligt att ta vara på säsongens goda frukt.
Kvällens grillaftons dessert!
Passar utmärkt efter grillat!